AGENDA BIODIVERSITEIT 28 maart – Kulturhus Beek – 20 uur

Kom luisteren naar de presentatie van de resultaten van het 5000 soortenjaar in Gelderse Poort en praat mee over de betekenis voor de biodiversiteit in de gemeente Berg en Dal.

Het 5000 soortenjaar 2022 in de Gelderse Poort was een groot succes. Vorig jaar hebben vrijwilligers van de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort en Staatsbosbeheer een poging gedaan om zoveel mogelijk planten en dieren waar te nemen. En met succes! Het streefgetal van 5000 soorten was in augustus al bereikt en nu staat de teller boven de 6000 soorten. Nog steeds zijn specialisten bezig om de vele vangsten uit te pluizen en waarnemingen te controleren. De campagne Natuurlijk Berg en Dal is een mooie aanleiding om de resultaten te delen.

Erik van Dijk en Vincent Sanders geven op 28 maart een presentatie over deze uitdaging. Zij vertellen hoe de monitoring is aangepakt en naar welke soortgroepen speciaal is gezocht. Ze geven met veel foto’s een beeld van de soortenrijkdom in dit gebied. Er zijn ook veel unieke soorten aangetroffen. Kaartjes met vindplaatsen geven inzicht in de verspreiding over het gebied. Eric en Vincent laten zien welke soorten alleen te vinden zijn in de riviernatuur en welke soorten juist in de landschapselementen in het agrarische gebied hun leefgebied hebben.

De gegevens zijn nog niet volledig verwerkt en geanalyseerd, maar de inleiders kunnen al veel inzicht geven. Na de presentatie is er tijd voor vragen. Ook praten we na over de betekenis van de waargenomen soorten. Hoe gaat het met de natuur in dit gebied in vergelijking tot een aantal jaren geleden? Zijn er bedreigingen of is het gebied zo vitaal dat tegen een stootje kan? Welke soorten rukken op of verdwijnen juist door de klimaatverandering? En hoe werkt de droogte van de laatste jaren door?

Tijd:              Dinsdag 28 maart, aanvang 20.00. Inloop vanaf 19.45
Locatie:        Kulturhus, Roerdompstraat 6 te Beek
Organisatie: Via Natura in samenwerking met de flora en Faunawerkgroep Gelderse Poort
Opgave:       Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ivm. met de organisatie

De toegang is gratis.

Lees meer over het 5000 soortenjaar in het blog-bericht "Meer dan 5000 soorten in de Gelderse Poort"

 

Foto: Kaartje met de locaties van waarnemingen van soorten in het telgebied van de Gelderse Poort. Het zuidelijke deel van de Gelderse Poort ligt in de gemeente Berg en Dal. Daar is gekeken in de struinnatuur langs de Waal, maar ook in het overwegend agrarisch gebied tot en met het Wylerbergmeer.

 

Dit is een bericht van Via Natura - Campagne Natuurlijk Berg en Dal

Nieuwsbrief Biodiversiteit