Natuurarrangementen

De natuur biedt alles wat een mens nodig heeft. Een paar dagen erop uit trekken geeft je alle kansen om daarvan te profiteren. Dat kan via de route Walk of Wisdom of door zelf je routes te kiezen in het gevarieerde landschap van gemeente Berg en Dal. De polder, de stuwwal, de uitgebreide bossen en het toegankelijke cultuurlandschap bieden variatie genoeg. Voor overnachtingen naar eigen keuze zie: www.groesbeektoerisme.nl en vanaf juni 2018: www.wandeleninbergendal.nl

Bevers spotten

De bevers trekken weer door de Ooijpolder. Ze zijn jaren geleden uitgezet in de Millingerwaard en hebben zelf hun weg gevonden tot aan het bronnenbos in Ubbergen. Ze laten hun sporen na via omgeknaagde bomen en de takkenburchten. Staatsbosbeheer Gelderse Poort biedt safaritochten om de bevers in hun leefgebied te ontdekken.

Bos en cultuurhistorie

De bossen van Groesbeek, bijvoorbeeld bij de Heilig Landstichting en de Jansberg zijn rijk aan relicten uit voorgaande tijden. Grafheuvels, graften, leemkuilen, restanten van houtwallen en oud heggenvlechtwerk zijn veel voorkomende elementen. Er zijn onder de naam: cultuurhistorische routes in Nederland al verschillende boekjes verschenen die u het vele moois zelf laten ontdekken. 

Berg en Dal, Groesbeek, Sint-Jansberg en Het Klever Reichswald. 
De 12 routes in 'Geopaden op de stuwwal' is ook een aanrader

54356021 1814368678663477 2430955664244211712 N

Dorpsommetjes in de gemeente Berg en Dal

In opdracht van Gemeente Berg en Dal coördineert Stichting Via Natura de Dorpsommetjes. We begeleiden inwoners om een ommetje in alle dorpen in de gemeente Berg en Dal te realiseren. Inwoners van de 12 dorpen in de gemeente worden uitgenodigd hun eigen favoriete ommetje uit te werken. Een route langs bijzondere, mooie of cultuurhistorische elementen in het dorp, maar ook in het omliggende landschap. Uiteindelijke willen we alle dorpen via een soort kralensnoer verbinden. Zo kunnen inwoners van de gemeente ook eens een kijkje nemen bij elkaar in het dorp.

Als u ideeën hebt voor een ommetje in de gemeente Berg en Dal kunt u contact met ons opnemen.

Er zijn inmiddels vijf ommetjes klaar, die ook te vinden zijn op de website Wandelen in Berg en Dal (inclusief gpx-bestand)

Ommetje de Ploeg

Ommetje de Vier Perken

Ommetje Grafheuvels

Ommetje Westermeerwijk

Rondje Kekerdom