Korte impressie van de Landschapsparade 2017

Voor de Ochtendparade hadden zich ruim 100 mensen ingeschreven, waaronder veel ouders en kinderen. De deelnemers hebben genoten van de wandelingen van Bart naar Klein Amerika, van Paul naar de Bruuk en van Johan en Paul naar het Reichswald. Ellen heeft een grote groep kinderen met hun ouders meegenomen op een Oerrr-speurtocht over de camping. Henk, Gijs en Gerard hadden hun handen vol aan de vele kinderen met hun ouders die enthousiast uilenballen plozen. Er waren veel bezoekers uit Groesbeek. Maar het blijkt dat ook vele families uit Beek de weg naar Breedeweg hebben ontdekt. En waren ook campinggasten die op bezoek zijn in de gemeente.

De Grote Parade met fanfare Jubilate Deo, de Boerensportgroep en Bart met de pony's trok ieders aandacht en gaf wethouder Erik Weijers de gelegenheid om aandacht voor natuur en landschap in onze gemeente te vragen. De piramide van de 'Rooms Katholieke Jonge Boeren' was een waar 'hoogtepunt' en het concert van de fanfare bracht sfeer op het festival. Ondertussen bleven Henk, Gijs en Gerard braakballen uitdelen aan enthousiaste kinderen. Gerard en Guus zongen liedjes, totdat de muziek op het podium hen overstemde. Ton en Anja kregen in de loop van de middag de slag te pakken en rolden waskaarsen met kinderen. Ronald had een prachtplek voor zijn schildersezels en trok veel kinderen die, bij gebrek aan voldoende ezels, zelfs op de grond zaten te schilderen. Ingrid had een prachtige tentoonstelling ingericht in een hoek van het Kinderplein. De beelden en tekeningen van uilen waren gemaakt door kinderen van de basisscholen Op de Horst, Breedeweg, De Sieppe en het Vossenhol. Ingrid heel veel tijd gestoken in het enthousiasmeren van de scholen en dat resulteerde in veel creativiteit. De kunstwerkjes zijn weer teruggebracht naar de scholen en de kinderen met toevoeging van kleine presentjes als dank voor de medewerking. In de intimiteit van de grote tipi vertelde Cees over het oorlogsverleden. Merel had een kleine groep geïnteresseerden als gehoor bij haar verhaal over streekproducten.

Henk trok weer een volle tent met zijn boeren natuurweetjes. Hij trok, samen met medepresentator Michel, ook veel belangstellenden bij hun kraampje van het programma Kiekdor van Omroep Berg en Dal. In de informatietent gaven Ineke en medewerkers van de DAR informatie over zwerfvuil en de Wijkhelden. De opmaak van website, poster, flyers en spandoek is ook dit jaar weer gedaan door Jane (Optima Forma). Karina stuurde via Facebook berichten de digitale wereld in. Henk-Jan, Nico, Ineke en Ingrid hielpen bij de verspreiding van het drukwerk.

 

fotoextra2

De kwaliteit van het landschap stond centraal bij het bezoek van de Statenleden van de Commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen op 5 april jl. in de Ooijpolder.

Dat het ook anders kan bewijst de organisatie Via Natura die in de Ooijpolder actief is.

Tiny Wigman toonde de Statenleden hoe de kwaliteit van het landschap juist verbeterd kan worden via een gezamenlijke inspanning van bestuurders, landbouw, bewoners en vrijwilligers.

 

Statenleden NLO 05apr17 2 Foto GNMF Bernhard Oosting   fotoextra

 

Met behulp van langjarige beheerovereenkomsten met agrariërs, aanleg van nieuwe landschapselementen en een gedragen landschapsontwikkelingsplan is het landschap verfraait. En dit komt niet alleen ten goede aan de mensen in het gebied zelf en de natuur maar ook aan het toeristische bezoek, want met onder meer fraaie aangelegde wandelroutes kan men optimaal van het landschap genieten.

bronvermelding artikel/foto's GNMF

knipvn

 

Meten is weten.

Daarom is bij de start van het voorbeeldgebied landschapsontwikkeling rondom De Horst (2012) de eerste natuurmonitor uitgevoerd. En vooral als landelijk voorbeeldgebied willen we zichtbaar maken wat de nieuwe landschapselementen, de zogenaamde groenblauwe diensten, opleveren aan natuur en landschap.

Er is in het gebied een route uitgezet en 4x per jaar bezocht, aangevuld met bezoeken voor specifieke soorten.

In 2016 is langs dezelfde route en met dezelfde intensiteit voor de tweede keer gemonitord.

In het rapport 'Groenblauwe diensten Natuurmonitoring Groesbeek 2016' zijn de resultaten voor planten, dagvlinders, libellen, sprinkhanen, vogels, amfibieën en reptielen en zoogdieren beschreven. Op kaartjes zijn de waarnemingen in beeld gebracht en vergeleken met de natuurmonitor in 2012.

Resultaten

De diversiteit van soorten is in de lijnvormige landschapselementen, die met groenblauwe diensten zijn gerealiseerd absoluut hoger dan in het omringende agrarische landschap. Soorten van natte en droeg bloemrijke ruigten zoals dagvlinders, sprinkhanen, libellen en veel soorten vogels laten zich veel vaker zien. De toename van de diversiteit wordt met name veroorzaakt door de aanwezigheid van natuurgebieden en natuurpercelen. Van hieruit trekken de insecten, kleine dieren en planten de (nieuwe) landschapselementen in. En de verwachting is, dat met het ouder worden van de hagen, struwelen en ruigten de soortenrijkdom zal toenemen.

Een belangrijke voorwaarde is wel: zorgvuldig beheer en met name gefaseerd beheer. Wanneer bermen en ruigten in een keer gemaaid worden gaat bijvoorbeeld het leefgebied voor de overwinterende insecten verloren en is de soort weer terug bij af.

In het onderzoeksgebied blijkt de aanleg van natuurvriendelijke oevers, gecombineerd met water van hoge kwaliteit, veel perspectief te bieden voor bijvoorbeeld libellen en plantensoorten. Wanneer deze oevers ook nog gecombineerd worden met graskruidenstroken of ruigtestroken neemt de diversiteit zichtbaar toe.

Conclusie

De landschapselementen, die met groenblauwe diensten zijn aangelegd, kunnen 30 jaar vooruit. Met goed beheer zal de biodiversiteit zeker toenemen. Uit de resultaten kunnen we zien, dat het combineren van landschapselementen grote meerwaarde heeft voor de biodiversiteit. Het advies uit dit rapport is dan ook om alle kansen te benutten om de
natuurvriendelijke oevers uit te bereiden en met agrarisch natuurbeheer aan te sluiten bij de bestaande landschapselementen en de natuurpercelen in het cultuurlandschap.

Link naar het rapport van I. Niemeijer, ecologisch adviesbureau Stachys (om zelf te lezen)

 

image-2016-11-02

Beheerovereenkomst van 30 jaar waarborg voor het landschap.

In het gebied rondom het dorp Berg en Dal en het dorp De Horst is vier jaar lang gewerkt aan de versterking van het landschap. De aanlegfase is voorbij en dat is een mooi moment om een aantal grondeigenaren/beheerders aan het woord te laten.

Fer Vrijmoet pakte de mogelijkheid om het beheer langjarig te kunnen financieren met beide handen aan. 30 jaar geleden kwam hij in bezit van wat eens de oudste ANWB-camping van Nederland was. Samen met zijn vrouw knapte hij, geheel in stijl, het huis de Uleput op. Ook al was het toen nog geen gemeentelijk monument (nu wel). Zij voelden aan dat de plek van betekenis was voor de inwoners van Berg en Dal. En dat gold ook voor het buitenterrein. -lees meer-

 

 

Inschrijving voor activiteiten landschapsparade van start.

Op 11 september vindt de eerste landschapsparade (www.landschapsparade.nl) plaats in gemeente Berg en Dal. Met boeren, actieve organisaties en gemeente is veel geïnvesteerd in het landschap. De parade is een ode aan dit landschap. Het dorp Persingen heeft de primeur. Actieve leden van twintig lokale organisaties op het gebied van natuur, landschapsbeheer, cultuurhistorie en buitensport hebben een aantrekkelijk programma samengesteld. We nodigen alle inwoners uit gemeente Berg en Dal én de regio om het landschap te ontdekken. Het landschap is er voor iedereen.

Dat kan op eigen houtje of samen met specialisten op pad te voet, met eigen fiets of kano om veel te leren over natuur, landschap en historie. .

U kunt u de hele dag onderdompelen in uiteenlopende activiteiten en vanaf het paradeterrein in Persingen genieten van het uitzicht.. Doe mee aan activiteiten zoals een thematische fietstocht over de invloed van de rivier, een workshop landschapsschilderen, hutten bouwen, uitdagende buitenspelen, een natuurspeurtocht of op onderzoek naar het insecten- en waterleven. Tussen de activiteiten door is het heerlijk toeven op het boerenterras met producten uit de streek.

Alleen voor het ochtendprogramma ( van 10.00 tot 12.30) is het nodig om in te schrijven. Plaatsen zijn beperkt. U kunt kiezen uit 6 verschillende activiteiten, geschikt voor jong en oud of voor het hele gezin. Avontuurlijke speurtocht, natuurontdekkingstocht, cultuurhistorisch tocht per zonnetrein, vogeltocht en speciaal voor kinderen vogels ringen, fietstocht in de ban van de ree of per kano op zoek naar bever en otter.

Op de website is meer informatie te vinden om een keuze te maken.

13669355 834348016665553 4838454720126174488 o

Inschrijven is verplicht (lunch is verkrijgbaar) Per activiteit wordt een kleine vergoeding gevraagd voor de organisatie.

Het middagprogramma begint om 13.00 uur met de grote parade. Een feestelijke opening met grote optocht, muziek en demonstraties. Om 14.00 doet de burgemeester een verrassende aftrap van het doorlopende middagprogramma. Alle activiteiten zijn vrij toegankelijk.

Informatie en inschrijving: ga naar www.landschapsparade.nl

Inlichtingen:stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en u krijgt spoedig antwoord van de coördinatoren: Arno van der  Kruis of Tiny Wigman

De landschapsparade is een initiatief van lokale organisaties voor landschap, natuur en cultuurhistorie De landschapsparade wordt ondersteund en mede mogelijk gemaakt door gemeente Berg en Dal, Stichting Via Natura en provincie Gelderland.

De gemeente Berg en Dal krijgt als opvolger van de landschapsdag in 2015 een echte landschapsparade. Een primeur voor de gemeente en de verre omgeving. Op zondag 11 september kunnen inwoners uit de hele (nieuwe) gemeente kennis maken met het unieke landschap in en rondom Persingen in de Ooijpolder. Samen met tal van organisaties laten we de bezoekers het landschap beleven, proeven en ontdekken. En het erf van melkveehouderij Kroes is dit jaar de uitvalsbasis of het middelpunt van dit evenement.

Een dag bruisend van activiteiten met als gemeenschappelijke factor: passie voor het landschap.

VVBfoto 0826 de brabander 002

Via Natura neemt de coördinatie op zich en nodigt iedereen mee te doen om de passie voor het landschap te delen met anderen of inspiratie en kennis over te dragen.

Op maandagavond 23 mei gaan we met belangstellenden brainstormen over een aantrekkelijk programma voor jong en oud. Om 20.00 in de Ubburch te Ubbergen, kantoor Via Natura

Ideeën en suggesties kun je sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afbeelding Ooijpolder 1

Op 21 april heeft de jury onder leiding van Jan Terlouw de eerste prijs van de Gelderse Ruimtelijke Kwaliteit toegekend aan IJsselstein, een bijzonder particulier initiatief  in de gemeente Hattem. De publieksprijs ging naar Bredevoort in de gemeente Aalten.

De Ooijpolder eindigde op een mooie vierde gedeelde plaats. “ Het was al mooi en vanwege de betrokkenheid van vele partijen, waaronder ook de formele partijen zoals de verschillende overheden “ aldus de jury. Het klopt natuurlijk dat we al jaren bezig zijn en daarom geen aanmoedigingsprijs nodig hebben. Maar het blijft uniek voor heel Nederland, dat de landeigenaren, boeren en particulieren, het ontwikkelde landschap 30 jaar lang gaan beheren. De Ooijpolder is nu ook een aantrekkelijk wandelgebied!

Namens alle partijen: bedankt voor uw stem. 

IMG 6238 1

 

cats

 

Uitnodiging

Leden Landschapscommunity en belangstellenden

Edelherten en bossen op de stuwwal

Nieuwe vormen van participatie voor landschapsontwikkeling

Maandag 2 november 2015 - aanvang 20.00 uur - in de Mallemolen, Kloosterstraat 11 te Groesbeek

Landschapscommunity Landschap van Iedereen

 

De Ooijpolder is genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2016. Deze prijs reikt de provincie ieder jaar uit aan een gebied dat positief bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland. In 2015 is het thema "Gebieden met Passie".

vianatura

 

Ooijpolder: een gebied met passie

De nominatie van de Ooijpolder is niet vreemd want het thema "gebied met passie" geldt zeker voor dit gebied. Dankzij de passievolle samenwerking van veel instanties, organisaties en grondeigenaren is in de Ooijpolder afgelopen jaren een netwerk van landschapselementen en boerenwandelpaden ontstaan. Dat is goed voor plant en dier. Iedereen kan nu vol passie genieten van het gebied. We mogen trots zijn op de nominatie van onze Ooijpolder.

13 Nominaties

Uit 56 inzendingen heeft de provincie er 13 genomineerd. Deze gebieden mogen zich voor een onafhankelijke jury presenteren. De jury let op gebruiksmogelijkheden, visuele kwaliteiten, belevingswaarden en betrokkenheid van burgers, lokale organisaties en andere partijen. Uiteraard moet ook een aanwijsbaar gevoel voor passie aanwezig zijn om de prijs te kunnen winnen. Op 21 april 2016 wordt de winnaar bekend gemaakt.

Publieksprijs

In het voorjaar van 2016 organiseert de provincie ook een publieksprijs. Alle mensen die de Ooijpolder een warm hart toedragen kunnen dan digitaal op de Ooijpolder stemmen. Wanneer hier meer duidelijkheid over is, laten wij u dit uiteraard weten.

Maarten Merkus, Beleidsmedewerker natuur en landschap gemeente Groesbeek

dagvanhetlandschap

 

De Gemeente Groesbeek/Berg en Dal organiseert op 12 september 2015 de Dag van het Landschap. Op deze dag wil de gemeente in samenwerking met een aantal organisaties het bijzondere landschap van de Gemeente in het zonnentje zetten en aandacht besteden aan het behoud en verbetering ervan.

Op diverse locaties geven betrokken organisaties uitleg over het landschap, de natuur, het beheer van het landschap en cultuurhistorie.

Via Natura treft u aan op de Kerkdijk/Thornsestraat. Om 15.00 en 16.00 uur start een korte rondwandeling en uitleg over de diverse projecten die in de voorgaande jaren zijn gerealiseerd.

U bent van harte welkom!

Folder Landschapsdag 12 september 2015

 

fotolandschap2015201
Landschapsontwikkelingsplan 2015 - 2025 voor de Gemeente Groesbeek/Berg en Dal 

Ook voor de toekomst wordt er verder gewerkt aan landschapsontwikkeling in de Gemeente Groesbeek/Berg en Dal daarom wordt het landschapsontwikkelplan vernieuwt. Tot en met 22 juli 2015 kan iedereeen het LOP Landschapsontwikkelingsplan "Landschap van iedereen" inzien bij de Gemeente. Meer informatie hierover treft u ook aan op de website van de Gemeente Groesbeek.

 

foto hek beekse polder en boerenlandpad

Met dit symposium willen we de resultaten, die vier jaar investeren in het landschap hebben opgeleverd, laten zien in het veld. Ruimte voor landschap, recreatie en beleving gaat prima samen met agrarisch ondernemerschap.

In de Ooijpolder kun je het zien en beleven: een mooi landschap én kilometers boerenlandpaden. Succesvol agrarisch landschapsbeheer is hier in de praktijk gebracht. In het groene netwerk is de natuurwaarde waarneembaar toegenomen. 

Planten, insecten, amfibieën en broedvogels lijken te profiteren van de ontwikkelingen in het Voorbeeldgebied Landschapsontwikkeling Ooijpolder. In dit gebied is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de kruidenstroken, struweel en ecologische oevers langs sloten en greppels. Hierdoor ontstond een netwerk van "groenblauwe dooradering" waarmee de Nijmeegse stuwwal en de uiterwaarden van de Waal worden verbonden. Deze dooradering moet er voor zorgen dat plant- en diersoorten van de omliggende natuurgebieden elkaar kunnen bereiken en zodoende gezonde populaties kunnen handhaven. 

grootdikkopje

Bron natuurbericht 13/01-15 lees volledig artikel

De landschapsveiling, die 26 september jl. werd gehouden in de feesttent van de wijnfeesten in een mooi decor van prachtige foto’s van veilingstukken, strobalen en een serie schilderijen. De schilderijen, speciaal voor dit doel gemaakt in het landschap rondom De Horst werden eveneens geveild. Er is rond de 40.000 euro bij elkaar gebracht voor het beheer van het landschap.

 

Certificaat

 

De veiling was een initiatief van het landschapsfonds Via Natura, dat ook al in 2007 in de Ooijpolder de eerste Nederlandse veiling georganiseerd heeft.  Het programma begon met een verhaal van Henk Eikholt, geboren en getogen in de omgeving van De Horst.

Hij nam de bezoekers  mee terug in de tijd van zijn opa, met wie hij door de velden zwierf en vooral van wie hij veel leerde over de natuur.

Daarna nam Paul Wilbers, de veilingmeester en geboren Groesbeker, de hamer ter hand. Op geheel eigen wijze loodste hij de ruim vijftig belangstellenden en bieders door de veiling.  Hij begon met een wandeling met Eikholt die hij net tevoren ter veiling had aangeboden.  Met veel humor verleidde Paul Wilbers  de aanwezigen. Sommige veilingstukken werden flink overboden. Op vier na zijn alle 30 veilingstukken onder de hamer gebracht. Alle schilderijen van Ingrid Claessen zijn verkocht, evenals de overnachtingen en de rondleiding door de Wijngaard De Plack. De veiling is eigenlijk een bijzondere donateursactie waarbij de opbrengst gebruikt wordt om het landschap rondom De Horst 10 jaar lang te onderhouden. De koper wordt geen eigenaar en hoeft ook zelf het onderhoud niet te doen.

Voor Via Natura is de veiling een waardige afsluiting van haar 10-jarige jubileum. Niet alleen vanwege de opbrengst, maar vooral ook vanwege de aandacht voor het landschap en de vele wandelmogelijkheden rondom De Horst.

Landschapsveiling in Groesbeek vrijdag 26 september 2014
Motto: iedereen kan meedoen!

Met de veiling in het jubileumjaar van Via Natura wil het bestuur het landschap rondom het kerkdorp De Horst in de schijnwerpers zetten. In de rijk geïllustreerde veilingkrant leest u alles over de landschapsveiling en wat er precies geveild wordt.

Heeft u belangstelling voor een landschapselement, laat het ons alvast weten door een mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

In het gebied rondom het kerkdrop De Horst zijn de laatste 10 jaar verschillende projecten gerealiseerd door inspanningen van het SLOG, particulieren in het kader van groenblauwe diensten en door De Ploegdriever en gemeente. De bijzondere natuurpercelen, de landschapselementen op grond van particulieren en de mooie wandelpaden maken het gebied aantrekkelijk.

Wilt u meehelpen met de verspreiding van de krant, dan maken wij daar graag gebruik van. Dit kan digitaal, maar ook via facebook of lekker ouderwets per post.

Veilingkrant_Groesbeek_LR.pdf

 

 Veilingkrant

 

 

Het maakt niet uit wanneer je wilt wandelen, je krijgt altijd een gids mee in de Ooijpolder. Vanaf zondag 25 mei jl. is de nieuwste wandelroute online gekomen. Download de app en de route en ga op pad. Start en finish in Beek. Een route langs bronnen, beken en bergen. Met leuke informatie, verrassende foto's en een filmpje. Je loopt door de groene leefruimte het dorp uit. Die groenstrook is feestelijk geopend. De wandel-app is te verkrijgen in de app-store bij Abellife onder de titel 'Beek, bronnen, beken en bergen' voor EUR0,89.

 

clip image001

 

PERSINGEN

Dit kleinste dorpje van Nederland ligt op een langgerekt stuifduin. Eens was het een welvarend dorp met een kerkje, boerderijen en zelfs een kasteel. Voor melk en kaas hadden de boeren een goed afzetgebied in het naburige Nijmegen. De grote bloei van het dorp was in de vijftiende eeuw en toen kreeg ook het dertiende-eeuwse kerkje zijn huidige vorm. De overstromingen van 1809 en 1820 troffen het dorp zwaar. Grote ijsschotsen en veel water hebben alle bebouwing, waaronder de resten van het kasteel, weggevaagd. Enkel het kerkje bleef behouden.

 

 

Met Pasen onbezorgd de boerenlandpaden op

Steeds meer mensen ontdekken de boerenlandpaden.

Zeker nu de wandelbrug over het Meertje open is, weten de wandelaars de mooie paden te vinden.

Maar voor veel wandelaars is het lastig om zelf een boeiende route samen te stellen.

Hierin is nu verandering gekomen. De eerste route is nu met een wandelapp beschikbaar; eenvoudig te downloaden en dan op pad. De tocht van 12 kilometer begint bij het Valkhof en wijst de weg naar de wandelbrug.

 

Kaart infobord vs3-01-72dpi

 

Zonder bang te zijn om te verdwalen kun je genieten van de natuur in de uiterwaarden en kom je als vanzelf op de dijk uit. Daar vervolg je de route via diverse boerenlandpaden. Een audiosignaal betekent even opletten, omdat er iets interessants te zien is of de er afslag naar links of rechts.

Onderweg of later thuis kun je je verdiepen in de achtergrond van de boerenlandpaden en het landschapsbeheer dat de boeren in de Ooijpolder verrichten. Veel aanplant is nog klein, maar nu al zien we het aantal planten en dieren toenemen. De vondsten worden steeds unieker zoals kamsalamanders en niet te vergeten heeft de otter zich gemeld.

Bij het trekpontje in het Meertje nabij Persingen is het mogelijk de route aan te passen. Met de pont komt u uit bij de wandelbrug over de N325 en vervolgens in het bronnengebied aan de voet van de stuwwal. Vandaar met de bus terug naar Nijmegen of te voet over de stuwwal naar de Waalkade.

Het is ook mogelijk in Persingen te starten.

Naamloos

Ga naar www.abellife.nl en/of kies de route: Nijmegen- (M)Ooijpolder.

 

 

Dit is de eerste route in een serie. In samenwerking  met gemeente Ubbergen, gemeente Groesbeek en Vereniging Nederlands Cultuurlandschap werkt Via Natura nog meer routes uit.  Volg de website en de media.

Inlichtingen via Via Natura Tiny Wigman 06 156 99 350 of Arno van der Kruis 06 126 19 049. 

 

 

 

 

meertje 

De wandelbrug "de Ooijpoort" is nu officieel geopend. Wethouder Jan van der Meer en Arjan Snel van Staatsbosbeheer waren op 27 februari jl. aanwezig bij de feestelijke ceremonie. De voetgangersbrug slaat letterlijk een brug tussen de stad en natuur en is van wezenlijk belang voor "De Bastei", het toekomstige centrum voor natuur- en cultuurhistorie in de Statemakerstoren.

 


foto collage ooijpoort

DSC 3480

Natuurverbinding Stuwwal – Waaluiterwaarden aanwinst voor stad en natuur. 

Het is zover. Jarenlang is gewerkt aan de belangrijke natuurverbinding tussen Ubbergen en Groenlanden. Als laatste schakel is nu ruim vier hectare landbouwgrond omgevormd in natuurstroken door een unieke samenwerking tussen gemeente Nijmegen en Landschapsfonds Via Natura en met steun van gemeente Ubbergen, Waterschap Rivierland, diverse grondeigenaren, Stichting Landschapskapitaal, provincie Gelderland en boeren.

Met het ondertekenen van de akte door de notaris en de betrokken partijen voor een symbolische verkoopprijs van 1 euro, droeg de Stichting Via Natura dit stuk natuur over aan de Stichting Landschap Ooijpolder - Groesbeek (SLOG). Daarmee begon de feestelijke bijeenkomst op 27 september jl. op het kantoor van Vian Natura in Beek-Ubbergen.

DSC 3313 DSC 3329

Dankwoord door Henri Goverde (voorzitter Stichting Via Natura)

die op deze bijzondere dag het geheel toelicht.

Insiders weten dat het IVN [Instituut voor Natuureducatie (en duurzaamheid). Rijk van Nijmegen al jarenlang heeft gepleit voor een EVZ, met niet alleen een droge maar ook een natte route door boerenland. Er kwam zo’n route in het LOP, landschapsontwikkelingsplan 2004-2014, van de samenwerkende gemeenten Ubbergen, Millingen en Groesbeek te staan. Het mooie is dat we vandaag de EVZ kunnen tonen op de oorspronkelijk gedachte locatie. Tegelijkertijd verklaart dat mede de complexiteit van het proces.

Vrijwel vanaf de oprichting in 2005 heeft VN bij de gemeente Nijmegen, zeg bij wethouder Jan van der Meer, gepleit voor deelname van Nijmegen aan LOP in dit gebied, in het bijzonder aan een wandelverbinding Ubbergen – Ooij en de EVZ. De realisatie van het pontje is een prima katalysator gebleken voor excursies – wij gaan er vandaag ook weer over -. Via die weg hebben we meerdere politici, ook gemeenteraadsleden van Nijmegen, enthousiast weten te maken voor groen-blauwe diensten in samenwerking met agrarische ondernemers ten behoeve van natuur-, landschap- en recreatieve ontwikkelingen. In 2007 heeft de gemeente Nijmegen expliciet besloten om te participeren in meerdere projecten door middel van inzet van haar grondeigendom en gelden voor beheer gedurende een decennium.

DSC 3399 DSC 3412

Het hele project is in een voorstel voor uitvoering neergelegd bij de provincie Gelderland, die in augustus 2008 circa € 348k subsidiabel stelde. De provincie wordt hiervoor hartelijk bedankt. En zeker ook voor de soepelheid om de gestelde termijn van uitvoering (bij de subsidieverlening 2 jaar) te verlengen, in feite tot aanstaande dinsdag 1 okt ober 2013. Dat hebben we in elk geval net gered.

Kwamen de ‘landschapsfondsgelden’ niet terecht bij VN, ze kwamen wel bij de gemeente Ubbergen en later ook bij de gemeente Groesbeek. Nijmegen gaf ook duidelijkheid. Intussen was de Postcodeloterij opgedoken in het netwerk van de Ver. Ned. Cultuurlandschap, waardoor particuliere geldstromen ruimer konden vloeien via de Stichting Landschapskapitaal. VN leerde in nood zijn echte vrienden kennen, zodat bij VN de koopovereenkomst met Nijmegen toch gestand kon doen.

bloemen in de EVZkoeien in de EVZ

Daarna konden een reeks van ruilovereenkomsten en grondtransacties worden afgewikkeld. Dirkzager notarissen, i.h.b. Bas Bookelmann, heeft dit ingewikkelde en deels ook innovatieve juridisch-financiële traject deskundig en met extra grote inzet begeleid en in aktes vertaald. Vanzelfsprekend gingen daaraan vooraf vele gesprekken, overleggen, onderhandelingen. En hier wil ik bijzonder dankzeggen aan het Cellenbroederhuis, OBG-bestuur, de rentmeesters Kindt en Lankveld, de Stichting Landschapskapitaal, de betrokken families Scholten, Schuurman en Daamen. Zonder hun bereidheid en inspanningen zou deze bijeenkomst, vandaag, niet gehouden zijn. In dit rijtje past ook de gemeente Ubbergen te bedanken voor haar zorg dat de noodzakelijke kasstromen steeds konden blijven stromen. Dank zeker ook voor bedrijven uit ons gebied en de Ploegdriever, die voor de daadwerkelijk inrichting hebben gezorgd.

Maar voor het feestje vandaag is vooral de bijdrage van de gemeente Nijmegen van belang. De grote stad bleek gronden te hebben in de Ooypolder en was bereid die te verkopen vooral ten behoeve van natuur en landschap en uiteraard om de stedeling een recreatief interessant buitengebied te bieden. Niet alleen voor dit project, maar voor nog andere projecten in ons gebied, zeg de toekomstige gemeente Berg en Dal – ja, wen er maar aan, het bekt echt goed- heeft Nijmegen de laatste jaren ruim € 600k ingezet. Dit alles is een enorme financiële en beleidsinhoudelijke katalysator gebleken. Ons past daarom veel dank aan de stad.

DSC 3333

Vandaag 27 september 2013 is de laatste akte gepasseerd: de 4,2 ha natuurverbinding Ubbergen – Groenlanden is door VN overgedragen aan de Stichting Landschap Ooijpolder Groesbeek, die hier het beheer gaat voeren. Felicitaties dus voor het SLOG. We hebben er alle vertrouwen in dat hun werk zal bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit en de belevingswaarde van het gebied. Ook dank aan de Stichting Ark, IVN, SBB, Vogelwerkgroep, Stichting Flora en Faunawerkgroep die ook in samenwerking met VN nu al meerdere publieksactiviteiten rondom de nieuwe natuurverbindingen hebben verwezenlijkt.

We gaan dadelijk het veld in; we gaan de twee bestanddelen van de EVZ [ noord en zuid] symbolisch verknopen. Maar hier wil ik namens Via Natura nog eens alle aanpalende en betrokken agrariërs, alle overheidsinstanties in het bijzonder de stad Nijmegen, alle ambtelijke ondersteuners op meerdere bestuurslagen van harte bedanken voor hun inspanningen.

DSC 3415

Uiteraard zijn er altijd personen die zich nog net iets meer dan anderen hebben ingespannen en voor wie een speciaal zonnetje moet schijnen; vandaag zijn dat de projectleider Arno van der Kruis van Bureau Bellefleur en de Ver. De Ploegdriever, en Tiny Wigman, die vanuit bureau Niche op het kantoor van Via Natura onwaarschijnlijk veel initiërend, coördinerend en organiserend werk hebben verricht om de EVZ verwezenlijkt te krijgen.

Na het officiële gedeelte gingen de genodigden de natuur in om op deze zonnige najaardag de ecologische verbindingszone te gaan bewonderen. De foto’s spreken voor zich. Daarna werd er gezellig nagepraat op de receptie in de Ubburg, het kantoor van Via Natura.

DSC 3421 DSC 3425  

DSC 3433 DSC 3466 

DSC 3470 DSC 3549

 EVZ

 

Op de vers geplagde kale grond van de nieuwe ecologische verbindingszone in de Ooijpolder is hooi uitgestrooid met veel zaden van grassen en kruiden. Op deze eenvoudige manier kan zich hier snel een soortenrijke natuurlijke vegetatie ontwikkelen.

Het hooi is afkomstig van een hooiland in het Kranenburgerbruch bij Kranenburg dat beheerd wordt door de NABU, een Duitse natuurbeschermingsorganisatie. De grondsoort en de waterhuishouding van dat natuurterrein komen overeen met de omstandigheden in de ecologische verbindingszone. Het uitstrooien van hooi van elders, ook wel 'hooitransplantatie' genoemd, is inmiddels een beproefd recept in de nieuwe natuurterreinen in Groesbeek en in de Ooijpolder.

 

IMAG1240bijgesneden

Op 12 april heeft de oplevering van de eerste fase van het voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder - Groesbeek plaatsgevonden. Voor een uitgebreid verslag en foto's van deze oplevering verwijzen wij naar de website van Henk Baron.

Het brede publiek kan nu nog meer genieten van de uitbreiding van het netwerk van boerenlandpaden met maar liefst tien kilometer.  De routes komen langs nieuwe en bestaande landschapselementen en met de groei van de elementen zal onderweg steeds meer te beleven zijn aan planten en dieren.

12 eigenaren hebben 5% van de agrarische grond omgezet in landschap. Alle plannen vormen samen een netwerk van landschapselementen en recreatieve routes.

Onderweg staan diverse grote en kleine informatieborden. Via een QR-code komt u terecht bij de organisaties die dit unieke project samen tot stand hebben gebracht.

Het onderstaande kaartje geeft een indruk over waar u kunt gaan kijken.

Kaart infobord vs3-01-72dpi 

 

Aan deze resultaten ligt ten grondslag dat het landelijk voorbeeldgebied Ooijpolder-Groesbeek in 2009 een cheque heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu waarmee bovenstaande resultaten zijn bereikt. Hieronder foto's van het gebied in de beginfase van het project.

IMGP0532

Ministers komen en ministers gaan; een cheque in 2009 en resultaat bereikt binnen de afgesproken termijn.

IMGP0533

In dit landelijke voorbeeldgebied hebben wij met vereende krachten het landschap gerealiseerd waarvoor deze cheque bedoeld was.

 

 

Kaart infobord vs3-01-72dpi

Monumentenprijs, toegekend door Stichting Monument en Landschap in Ubbergen.

 

Via Natura Landschapsfonds voor Ooijpolder, Duffelt en Groesbeek, provincie Gelderland, Paul de Kort, Van Xanten Advies en Procesmanagement, Vereniging Landschapsbeheer “De Ploegdriever”:

Landschapskunstwerk “OPEN”, Kapitteldijk/Querdamm, Leuth

Op initiatief van de provincie Gelderland en Via Natura werd in 2004 een kunstopdracht uitgeschreven in het kader van het Regionaal Landschapsontwikkelingsplan Groesbeek-Millingen-Ubbergen.

De bekende kunstenaar Paul de Kort, die al meer voorbeelden van “Land-art” op zijn naam had staan, werd aangezocht om een concept te bedenken dat aan zou sluiten bij de cultuurhistorische identiteit van de Ooijpolder en dat tevens ecologische en recreatieve mogelijkheden zou bieden.

In een perceel tussen Querdamm, fietspad en Het Meertje werd een geschikte plek gevonden om een landschapskunstwerk te creëren. De kunstenaar noemt het zelf “een plek waar watermanagement en territoriumdrift samengekomen zijn”.

In Het Meertje werd een eiland aangelegd in een vorm die refereert aan civieltechnische en waterstaatkundige werken. Het eiland heeft uitsparingen die het woord “OPEN” vormen, hetgeen symbool staat voor de openheid van het landschap, open grenzen en wederzijdse openheid tussen mensen. In de letters kunnen mensen uitrusten en genieten van het uitzicht. Bij helder weer kan men tot aan de Duivelsberg kijken. Het landschapskunstwerk is ingezaaid met gras en wordt variabel bemaaid. Het beheer is in handen van “De Ploegdriever”.

Bij de ingang van het landschapskunstwerk bevond zich bij de opening op 24 juni 2011 een in het hout gekerfde tekst, die helaas het slachtoffer is geworden van vandalisme. Hetzelfde geldt voor de houten zitjes en een deel van de bestrating. Het is jammer dat dit geslaagde voorbeeld van landschapskunst kennelijk niet bij iedereen in de smaak valt, maar de jury wil haar waardering uitspreken voor dit initiatief.

 alt

Graag brengen wij onder uw aandacht

het rapport Groen Blauwe Diensten Groesbeek 2012 Natuurmonitoring.

In het kader van de groenblauwe diensten wordt de komende jaren geïnvesteerd in de groenblauwe dooradering van het landschap in twee eigen gebieden van de gemeente Groesbeek. Hiermee wordt de landschappelijke kwaliteit, de recreatieve ontsluiting en daarmee de streekeigenheid en de beleving van het landschap versterkt.

Dit rapport is een weergave van de situatie zoals die in 2012 in het onderzoeksgebied is aangetroffen.

De natuurmonitoring van het venstergebied voor landschapsontwikkeling in Groesbeek (venster Laag Middengebied) heeft zich geconcentreerd op percelen die langs een voor dit onderzoek uitgestippelde route lagen . Deze route liep langs zes natuurpercelen en door boerenland.

Het groenblauwe netwerk zoals dat in Groesbeek wordt voorzien is een verbindingszone, maar tegelijkertijd is het ook het leefgebied voor veel dieren. Het Groenblauwe netwerk zal een grensoverschrijdend ecologisch netwerk vormen zodat er uitwisseling van dieren en planten mogelijk is tussen de stuwwal, het Reichswald, het Kranenburger Bruch en De Bruuk. In het gebied hiertussen liggen kleine natuurpercelen die als stapsteen functioneren.

Wij wensen u veel leesplezier!

 

mwo

 

Vrijdag 14 december reikte de Harry Keereweer, bestuurvoorzitter van Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek drie Gouden Mispels uit aan personen en organisaties die dit jaar een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap.

 

 

De deelnemers aan het Voorbeeldgebied Deltaplan Ooijpolder zijn genomineerd en een van de drie winnaars van de Gouden Mispel, een jaarlijkse prestigieuze onderscheiding van de VNC.

 

Deelnemers aan het Voorbeeldgebied Deltaplan Ooijpolder:
Stg. Landschap Ooijpolder-Groesbeek, K3 Delta, Oud Burgeren Gasthuis, Stg. Via Natura en de families Arnts, Daamen, Van Drueten, Hoeijmakers, Hoogenboom, Kroes, Maertens, Poelen, Schuurman en Scholten, als blijk van waardering voor de getoonde inzet ten behoeve van het landschap, de biodiversiteit en de recreatie binnen de bedrijfsvoering, waardoor een aaneengesloten aantrekkelijk landschap is ontstaan in het circul van de Ooij.

 

vianatura

De bijeenkomst van 9 oktober jl. in het huize Wylerberg was erg succesvol. Een werkgroep heeft een groep studenten van LU Wageningen begeleid bij een onderzoek naar Regional Branding. 

De eerste resultaten zijn onlangs gepresenteerd door de ACT groep Regional branding. Deze presentatie geeft hiervan een mooie samenvatting.

landschapvaniedereen-nl

De community is een platform voor het gebied Duffelt Ooijpolder Groesbeek en wil beter samenwerken en aan het brede publiek laten zien wat ons gebied aan natuur, landschap, cultuurhistorie, recreatie en streekproducten te bieden heeft.

Over deze unieke samenwerking kunt u meer lezen op de site www.landschapvaniedereen.nl de bijbehorende facebook pagina zodat u actief op de hoogte kunt blijven. Lees ook eens de laatste nieuwsbrief van de ploegdriever hierover.

 

ooijpolder21 

Het is bewezen dat het kan. Het unieke project Ooijpolder-Groesbeek heeft in het voorbeeldgebied geresulteerd in een succesvolle samenwerking tussen particuliere grondeigenaren, burgers, bedrijven en lokale initiatiefnemers.

Op 26 oktober jl. hebben de Statenleden en gedeputeerde Van Dijk van de provincie Gelderland de Ooijpolder bezocht om te bekijken hoe groenblauwe diensten in de praktijk worden gebracht.

wandeling

Op zondag 4 september was er een wandeling georganiseerd door de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort, samen met Via Natura en De Ploegdriever. Tijdens deze wandelexcursie werd er stilgestaan bij de inrichting van de voorbeeldgebieden, het beheer van de landschapselementen en de aanwezige planten en dieren en het ontwikkelingsperspectief.

Lees hier het verslag dat Bart Beekers over deze wandeling schreef.

Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort, De Ploegdriever en Via Natura nodigen u uit voor een wandeling door de Ooijpolder. Doel is om de ontwikkelingen in het voorbeeldgebied landschapsontwikkeling te laten zien. Tijdens de wandelexcursie van 3 à 4 uur besteden we aandacht aan de inrichting van de voorbeeldgebieden, het beheer van de landschapselementen, de aanwezige planten en dieren en het ontwikkelingsperspectief. 

Vrijdagmiddag 24 juni vond de opening plaats van het landschapskunstwerk OPEN op de hoek van de Querdamm en de Kapitteldijk in de Ooijpolder. Lees hier het verslag van Bart Beekers.

Op vrijdag 13 mei heeft burgemeester Wilbers van Ubbergen de nieuwe voetgangersbrug over de N325 officieel in gebruik genomen. De Springplank, zoals de brug in de volksmond heet, verbindt de Nijmeegse stuwwal met de Ooijpolder. Vanaf de Springplank is het nog maar een klein stukje lopen naar het trekpontje, waar wandelaars het Meertje kunnen oversteken en zo verder de polder in kunnen trekken.

openingshandeling_klein

(Foto: Henk Baron)

De gemeente Ubbergen gaat de bermen van de gemeentelijke wegen in de Ooijpolder ecologisch beheren. Dit houdt in: minder vaak maaien, en afvoeren van het maaisel. De bodem wordt daardoor schraler en er zullen meer verschillende planten gaan groeien en bloeien. Dit is goed voor insecten, vogels en andere kleine dieren. De biodiversiteit wordt zo bevorderd. En de bermen zien er afwisselender en mooier uit.

(Foto: Kerkdijk in bloei)

kerkdijk

Naar aanleiding van de opening van voetgangersbrug De Springplank organiseren een aantal natuur- en landschapsorganisaties, waaronder Via Natura, op 22 mei een publieksdag. Het thema is: verbindingen voor mens en natuur.

Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar nu is het dan zover: op 13 mei wordt de voetgangersbrug De Springplank officieel geopend! Graag nodigen wij u uit om daarbij te zijn.

Via Natura heeft een prijs gewonnen! Op 21 maart kregen we een aanmoedigingsprijs van de Stichting Monument en Landschap in de gemeente Ubbergen. Het betreft het project ecologische verbindingszone (EVZ) Ubbergen-Groenlanden.

Het eerste uitkijkplateau bij het Romeins aquaduct is geopend: aan de Nachtegaalweg in Berg en Dal, gemeente Groesbeek. Ook is het boek Berg en Dal, een cultuurhistorische wandeling gepresenteerd.Wethouder Giesbers van Groesbeek heette alle genodigden van harte welkom in gemeenschapshuis het Kerstendal. Hij schetste een visioen van de toekomst, waarin de verschillende Romeinse overblijfselen in en om Nijmegen volop beleefbaar zijn.

Op vrijdag 18 maart vindt de opening plaats van het eerste uitkijkplateau bij het Romeins aquaduct aan de Nachtegaalweg in Berg en Dal in de gemeente Groesbeek. Dit plateau geeft een prachtig zicht op een van de restanten van het Romeinse aquaduct. Aansluitend wordt het eerste boek van een serie gepresenteerd met de titel: Berg en Dal, een cultuurhistorische wandeling. Dit rijk geïllustreerde boekje vertelt het verhaal van het landschap van de omgeving.

Voetgangersbrug de Springplank is bijna af en klaar voor gebruik. In het weekend van 29 en 30 januari heeft de uitvoerder de brug afgemonteerd over de Nieuwe Rijksweg. Ter hoogte van de grens tussen havo Notre Dame des Anges en waterkerskwekerij de Klispoel in Ubbergen kunnen wandelaars nu veilig de drukke verkeersweg oversteken, de polder in.

Het uitzicht over de Ooijpolder van boven op de brug

springplank_uitzicht_klein

Over het voorbeeldgebied Ooijpolder-Groesbeek zijn drie folders gemaakt. Eén voor grondeigenaren, één voor financiers en één voor algemeen belangstellenden.

U kunt de folders lezen door op de plaatjes te klikken.

voorkant_boerenfolder_klein

Voor grondeigenaren

voorkant_fin_folder_klein

Voor financiers

voorkant_algemene_folder

Algemene informatie

Met de start van de uitvoering van het voorbeeldgebied Ooijpolder-Groesbeek heeft Via Natura er een nieuwe functie bijgekregen. We zijn nu ook loket voor het voorbeeldgebied. U kunt bij ons terecht:

• Met vragen over het voorbeeldgebied
• Voor informatie over de landschapsontwikkeling in deelgebied de Ooijpolder
• Als u wilt meedoen: voor advies over bedrijfslandschapsplannen
• Of voor inlichtingen als u het voorbeeldgebied financieel wilt steunen.